About Me

My photo
pasir gudang, johor, Malaysia
i just do what the voice inside my head tell me to do...so...let's do it..

Monday, April 11, 2011

nk gemok!!

entri sebelom ni,, aq de cte cm ne aq jd kuros kan???  blagak je minah ni! xD  ok... kali ni,, aq nk cte,, cm ne lak nk jd gemok,, macm2 kan?? haha,, ade org nk kuros,, ade org nk gemok.. haih~  ade sesetgh tu,, mkn byk cm ne pon,, tak gmok2 jugak.. mungkin ini salah satu faktor keturunan kot,, tanpe usehe,, mane nk dtg kejayaan tu kan??? dulu aq gmok cz aq mang dr kcik badan debab! hehe.. amer,, ko nk gemok kn??? nah,, amek ni,,,



Kat sini aku nak kongsikan sikit petua macam mana nak gemukkan badan. Asyik cerita petua nak kurus je, haa meh aku bagi petua nak gemuk pulak...

  1. Banyakkan makan. Tak payah ikut waktu. Makan selagi boleh. Selagi belum tutup mata, makan, makan dan makan.
  2. Tak payah bersenam. Lepas makan, terus tidur macam ular sawa. Lagi bagus kalau korang tertidur masa makan.
  3. Sambil makan sambil minum air. Bukan sambil menyelam minum air. Itu dah kira kuno. Haha
  4. Hari cuti korang melepak atas tilam dari pagi sampai malam. Lagi bagus kalau nak on lampu ke kipas ke main tunjal-tunjal je dengan kayu penyapu contohnya. 
  5. Sambil tengok tv, kunyah-kunyah la apa-apa yang ada kat rumah tu. Biskut ke, maruku ke, cokelat ke, cekedis ke (tak tau cekedis tu ape? cari dalam Kamus Dewan mukasurat patplohlapan), bucu meja ke, kertas ke, dan seumpamanya.
  6. korang p farmasi,, cakap nk beli vitamin B complex,, nape aq cadangkan vitamin B complex lak?? ye la,, da beso pon nk mkn vitamin pe??? ha,,, utk pengetahuan korang,, vitamin B complex ni boleh menaikkan selera mkn,,, law korang tak caye,, korg try la.. sbb tu byk iklan kat tv yg syorkan vitamin utk budak2 cz budak2 kan payah nk mkn,,
  7. banyakkan minum susu,,  minum susu tepung penuh krim sebelum tido dan selepas bangun tido, lepas tu baru sarapan nasi lemak/kuih2/ dengan air nescafe susu. air susu boleh dicampur dengan pisang potong2 atau makan dengan kismis (pisang, kismis = kalori tinggi).. lagipon,, susu mempunyai calcium yg bagos utk tulang juga,, 

ni je la kot cm ne nk gain weight,,, yang nk kuroskan bdn,, jgn la gatal2 ikot tips ni,, kang mkn boolat lak! tak 
pasal-pasal aq lak yg kene nanti kang!!! pape pon yg plg penting,,

jangan skip meal

jangan tak makan sayur

sentiasa minum susu, makan buah

rajin-rajin exercise.

hasilnya, anda akan dapat badan yang ideal. tak gemuk, tak kurus.




selamat mencube!! xD

warning!!! jgn sampai obesiti suda!!!

2 comments:

Realiti Imaginasi Untuk Inspirasi said...

Wah!tips2 ko 2 aku da gune kot tp xley sentiase la..hahah
aku high metabolism..dan bersenam 2 xley tinggal r cz kat sini ade koko..hahhahaa
patotnye ko transfr lemak ko dulu2 kat aku..hahaha

nurul fauziah said...

haha... lemak lame da ghaib!!! hahaha.. try beli vit B je,, tu mang menambah slera mkn la..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...